Skip to main content

Wanneer mag ik mijn nieuwbouwwoning schilderen na de pleisterwerken?


Een vraag die wij als stukadoor regelmatig krijgen is : “Hoelang moet ik wachten met schilderen nadat de pleisterwerken zijn uitgevoerd?”. Helaas is er geen eenvoudig antwoord. Men zegt wel eens dat geduld een mooie deugd is, wel dit is ook van toepassing als je een nieuwbouwwoning met optimaal resultaat wil schilderen.

Om te bepalen wanneer je een nieuwbouwwoning kan schilderen moet er immers rekening gehouden worden met de vochtigheidsgraad van het pleisterwerk. In een nieuwe woning die pas gepleisterd werd, is er immers een hoge luchtvochtigheidsgraad. Het gaat hier zowel om vocht dat nog aanwezig is uit de ruwbouwfase als vocht uit de gips die gebruikt werd door de stukadoor. Om de schilderwerken te kunnen aanvatten moet het pleisterwerk volledig uitgedroogd zijn. Het is zeer moeilijk om hier een exacte tijdspanne op te plakken aangezien er veel factoren bepalen hoelang de droogtijd van het pleisterwerk bedraagt.

Wat bepaalt de droogtijd van het pleisterwerk?

  • Het seizoen waarin de ruwbouw gezet werd.

Indien dit gebeurde in een periode met veel regen, heeft de bouw immers meer vocht opgenomen dan in een droge periode.

  • Het seizoen waarin er gepleisterd werd.

In de zomermaanden zal het bouwvocht immers makkelijker verdampen dan in de koude wintermaanden.

  • De hoeveelheid verluchting in de woning.

Indien men de woning goed verlucht, zal dit het droogproces versnellen.

  • De temperatuur in de woning

Bij een hogere temperatuur zal het vocht vlugger verdwijnen.

Kan ik zelf iets doen om de droogtijd sneller te laten verlopen?

  • Veel verluchten.

Je kan zeer eenvoudig verluchten door de ramen en deuren van de woning zo veel mogelijk open te laten en zo een natuurlijke luchtstroom te creëren.

  • Een bouwdroger huren

Ook het gebruiken van mechanische ventilatie of het huren van een bouwdroger is een mogelijkheid. Let wel op: wij raden als ervaren stukadoor aan om deze bouwdroger pas na 2 tot 3 weken te plaatsen.

  • Verwarmen tot 10-15 C°

Vooral in de herfst- en wintermaanden zal de binnentemperatuur van een nieuwbouwwoning minder dan 10-15 C° bedragen. In dit geval kan er een verwarmingstoestel geplaatst worden om de droogtijd te verkorten.

 

Wat kunnen de gevolgen zijn als u te snel begint met schilderen?

  • Strepen in het schilderwerk
  • Afbladderen van de verf

 

Conclusie

Daar er verschillende factoren een rol spelen, is het niet makkelijk om een eenduidend antwoord te geven op de vraag wanneer de schilderwerken in een nieuwbouwwoning aangevat kunnen worden. Zoals je hierboven kan lezen, zijn er dus wel een aantal zaken die je zelf kan ondernemen om de droogperiode te verkorten.

Wijzelf raden meestal aan om 4 seizoenen te wachten alvorens te beginnen met het schilderen van een gepleisterde nieuwbouwwoning.

Een ervaren schilder zal eerst naar het pleisterwerk komen kijken alvorens de werken aan te vatten. Bovendien kan je ook zelf de vochtigheidsgraad van de muren en plafonds controleren met een vochtmeter.

Geldt dit ook voor een woning in houtskelet?

Het voorgaande is van toepassing op een traditioneel gemetste woning. In een houtskeletbouw wordt doorgaans met Gyproc gewerkt als muurafwerking. In dit geval kan je wel zo goed als onmiddellijk beginnen met de schilderwerken.

Geldt dit ook voor renovatie?

Bij een renovatie hangt de wachttijd om te schilderen af van hoe de muren precies vernieuwd werden. We adviseren in dit geval om steeds navraag te doen bij een erkende stukadoor of schilder.

Heb je hier verdere vragen over of wens je vrijblijvend advies over pleisterwerken of schilderwerken? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij helpen je met veel plezier verder!

Nieuwbouwwoning schilderen

Samenwerken met ons?


Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek luisteren wij graag naar uw wensen!